Home Algemeen Welke alleskunner werkt het beste onder druk?

Welke alleskunner werkt het beste onder druk?

0
Welke alleskunner werkt het beste onder druk?

De titel van dit artikel klinkt misschien als de opening van een vacature voor een zeer veeleisende baan. 80 uur per week werken, hoge prestaties leveren en voldoen aan nog hogere verwachtingen. Kreeg je het er al benauwd van? Niet nodig! Deze blog gaat juist over een gereedschap dat het leven een stuk makkelijker maakt: de compressor. Ik heb werkelijk van van alles verstand, maar met dit stuk gereedschap was ik nog niet bekend. En dit, terwijl je een compressor voor allerlei klussen goed kunt gebruiken. Het is een apparaat dat thuis hoort in iedere garage, klusbedrijf en op elke bouwplaats. Maar hoe werkt dit apparaat precies? En waar gebruik je hem voor?

Wat doet een compressor nu eigenlijk?

Een compressor ziet er uit als een soort vat, wat aan een machine op wieltjes is vastgemaakt. Hij wordt gebruikt om lucht aan te zuigen, deze lucht samen te persen, om dit vervolgens via de slang gedoseerd los te laten. Je kunt de lucht gebruiken om bijvoorbeeld banden op te pompen, maar ook om op lucht draaiende gereedschappen aan te drijven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schuurmachines, zaagtafels en boormachines die op lucht draaien. De mogelijkheden zijn eindeloos, en daarom is dit gereedschap zeker een alleskunner te noemen.

Zijn er verschillende soorten compressoren?

Hoewel de compressor een alleskunner is, zijn er toch nog wel enkele onderlinge verschillen. De ene compressor is zeker de andere niet! Het verschil zit hem in het doel waar je het apparaat voor wilt gebruiken. Het is niet verbazingwekkend dat een fietsband oppompen minder luchtdruk vereist dan het aandrijven van grote apparaten in de industrie. Een eenvoudige compressor die een druk van 8 bar bereikt is meer dan voldoende voor het oppompen van fietsbanden (waar 3,5 bar al genoeg is). Voor het dagelijkse gebruik door een aannemersbedrijf, of in een autogarage, is een krachtigere machine echter aan te bevelen.

Een ander verschil in de wereld van compressoren is hoe deze gesmeerd wordt. Een oliegesmeerde compressor blaast namelijk zeer fijne druppeltjes olie uit met de uitgaande lucht. Dit is voor veel toepassingen niet bezwaarlijk. Wanneer de compressor bijvoorbeeld gebruikt wordt om verf te spuiten in een spuiterij kan dit echter wel problemen opleveren als de olie mengt met de verf.  Voor dit soort toepassingen kan over het algemeen beter gekozen worden voor een olievrij exemplaar.

Ik ben benieuwd: heb jij ooit wel eens een compressor gebruikt? En zo ja: voor welke klus gebruik je dit apparaat?